Evet bu konu birazcık benim pazarlama argümanlarına saldırım gibi olacak, çünkü insanları pazarlama yöntemleri ile kandırmanın peşindeler belli ki. Ortada şöyle saçma bir kanı var, aynı fiyat etiketindeki iki telefona bakıyor mesela Mehmet diye biri, Mehmet telefonlardan pek anlamıyor ve sayılara bakarak karar vermek istiyor. Birinde 48, diğerinde 50 mp kamera görünce matematik bilgisiyle 50>48 diyerek 50 mp kameranın daha iyi olduğu kanısına varıyor. Amma velakin detaya indiğimizde durum pek öyle değil. Öncelikle Sony'nin orta üst segmentteki telefonlarda kullanılan 50 mp sensörü konumuzun dışında, o sensör bambaşka bir kitleye hitap ediyor. Biz giriş ve orta seviyedeki telefonların sensörlerini baz alacağız.
En basit örnek ile redmi note 10 ve redmi note 11 farkına göz atalım. Note 10 sensör olarak Sony IMX 582 48 mp'lik sensörünü kullanırken, Note 11 sensör olarak Samsung JN1 50 mp'lik sensörünü kullanıyor. Şimdi Mehmet olduğumuzu varsayarsak, Note 10 eski model 1 yıllık, ve sensörü 2 mp daha küçük mp içermekte. Note 11 daha yeni ve teoride çözünürlüğü daha yüksek. Mehmet muhtemelen gidip Note 11'i almayı tercih ederdi bu durumda. Şimdi yapacağımız karşılaştırmada, maliyetten kısmak için aksine kameranın kalitesizleştirildiğini hep beraber anlayacağız.
Sony'nin sensörü 1/2" boyutunda, ve her piksel 0.8 um (mikrometre) büyüklüğünde. Quad Pixel denilen teknoloji ile 4 piksel birleşip 1 büyük piksel yaratıyor, ve bu da 1.6 um boyutunda bir piksel boyutuna tekabül ediyor. Samsung'un sensörü ise 1/2.76" boyutunda, ve her piksel 0.64 um büyüklüğünde. Aynı teknolojiyle pikseller 1.28 um boyutuna çıkabiliyor. İki kameranın da f değerleri 1.8 değerinde. Şimdi, bu bilgiler bizlere neyi gösteriyor peki o kadar anlattık...
Öncelikle sensör boyutlarına bakalım, Sony'nin sensörü Samsung'un sensörüne kıyasla %38 daha büyük, sensörün büyük olması içerisine daha iyi ışık almasına, bu da hem gündüz, hem de gece ışığı daha iyi almasına, ayarlamasına, dinamik aralığına etki eder. Buradan ilk falsoyu yakaladık, Samsung'un sensörü büyük oranda daha küçük.
Diğer bir konu ise piksel boyutu, bu piksellerin küçük bir sensöre sığdırılabilmesi için pikseller olabildiğince küçük tutulmuş. Eğer yüksek çözünürlük modunda, yani 48 veya 50 mp modunda çekmek isterseniz, her bir pikselin boyutu Sony sensörde %25 daha büyük. Eğer Quad Pixel modunda sıkıştırıp çekmek isterseniz yine bu fark %25 olarak kalıyor. Piksellerin daha büyük olması daha net, ışığın daha iyi alınan fotoğrafların çekilmesi anlamına geliyor. Burdan da ikinci falsoyu yakaladık, Samsung'un sensörünün pikselleri hatırı sayılır oranda daha küçük.
Bu dediklerimin fotoğraf kalitesine yansıyıp yansımadığını merak ediyorsanız, Gsm Arena üzerinden detaylı fotoğraf karşılaştırmaları ile siz de aradaki farkı görebilirsiniz. Sonuç olarak çoğu telefon üreticisi, bizim bahsini geçtiğimiz Mehmet gibi farazi insanları 50>48 görüşüyle çekmek için sensör kalitesinde düşüşe gittiler, bunun üstüne maliyetten de kar etmiş oldular. Bazı teknoloji editörlerinin sadece reklam amaçlı aldıkları ürünü göğe çıkarmaları gibi konular sebebiyle bunu kolay kolay anlatan kişi ben şahsen bulamadım. Belki vardır da ben denk gelmemişimdir o da olabilir. Ama en azından bu konuda bilgisi olmayan insanlar için bir yol göstermiş olduğumu düşünüyorum.
Bloğuma girip bu yazıyı okuma uğruna değerli vaktinizi harcamanızdan ötürü minnettarım, umarım başka yazılarımda da görüşürüz.
Yorumlar
Yorum Gönder