Ana içeriğe atla

Google Kamera ve Stok Kamera Uygulaması Farkı! (Dikkat Ciddi Farklar İçermektedir)

 Merhabalar efenim, bugün konuşmak istediğim konu google camera uygulamasının beni nasıl şaşırttığı konusu. Ben 1 yıldır Xiaomi Redmi Note 10 5G telefonunu kullanmaktayım, arka kamera sensörü olarak 48 mp f/1.79 1/2" sensörlü bir kamera var, ön kamerası da 8 mp f/2.0 şeklinde. Son 1 2 ay öncesine kadar kendi stok kamera uygulamasını kullanarak hayatıma devam etmiştim, ve birkaç saçmalığı saymazsak oldukça da memnun sayılırdım. Fakat bir gün kafama google kamera kurmak geldi ve o günden sonra nasıl büyük bir hata yaptığımı farkettim, aradaki fark dağlar kadardı!

Ne gibi farklar olduğunu örnekler ile sizlere aktaracağım, özellikle birden fazla fotoğraf ve birden fazla durum örneği kullanmaya çalıştım ki, bu durumun şans veya rastlantı olmadığını sizlere gösterebileyim. Gece, gündüz, selfie, manzara, portre vb birden fazla örnek yer alacak. Fotoğraflar ile ilgili son bir bilgi vereyim, altında filigran olan ve telefonun isminin yazdığı fotoğraflar stok uygulamanın fotoğrafları, bir şey yazmayan fotoğraflar ise google camera'nın fotoğrafları.

Google Camera Gece Fotoğrafı
Stok Kamera Gece Fotoğrafı

2 fotoğrafa yakın baktığınızda ışıkların dengesi, detay gücü, karanlık yerlerdeki gren miktarı ve oralardan çıkartılan detay, renk dengesi, gökyüzü ve bulutların görünüşü vb tüm detaylarda ciddi bir fark var. Google camera uygulamasının farkta zirve yaptığı nokta bu fotoğraftı bence kesinlikle. 

Google Camera HDR Fotoğrafı
Stok Kamera HDR Fotoğrafı

Burda da gördüğünüz gibi dinamik aralıktaki fark yani çok anlatılacak ve kıyaslanacak seviyelerde değil, fazlasıyla fark var. Stok kamerada hem ağaçtaki detaylar kayıp, gölge gibi gözüküyor ağaç, hem de bulutların rengi güzel gözükse de detayları oldukça az ve ışığı da patlatmış bulutların etrafındaki. Ama google camera'da ise ağaç detayları harika, bulutlar en ince detayına kadar orda, ışıklar dengeli, ve genel olarak çok güzel gözüken bir fotoğraf.

Bu arada ufak bir dip not, stok kamerada her zaman AI modu açık durdu, bu sebeple renkler biraz daha abartı gözüktüğünden çok uzaktan baktığınızda yanıltabiliyor insanı. Ama yakından baktığınızda işler bir anda tepetaklak olmaya başlıyor. Eğer bu abartı renkler hoşunuza gidiyorsa google camera ile fotoğrafı çekip üzerine filtre atabilirsiniz, hem stok kamera görselliğini elde edip, hem de detay elde etmiş oluyorsunuz bu şekilde.

Google Camera Şafak Fotoğrafı
Stok Kamera Şafak Fotoğrafı

Bu fotoğrafta mesela uzaktan baktığınızda çok da fark yokmuş hissiyatı uyandırıyor en başta, fakat detaya inmeye başlayınca bulutlardaki detaylar, dinamik aralık ve ışık dengesi, bina ve araçlardaki detay ve kumlanma seviyesi gibi detaylarda çok ama çok fark olduğu göze çarpıyor. Eğer sayfadan fotoğrafı yakınlaştırma şansınız varsa yakınlaştırıp kendiniz bakın siz de farkı net şekilde göreceksiniz zaten. Özellikle bulutlardaki detaylar konusunda stok kamera berbat iş yapıyor, detay yok bulutlarda. Google kamera ise bu konuda bir hayli önde.

Google Kamera Gece Modu
Stok Kamera Gece Modu
Stok Kamera AI Modu

Bu 3 fotoğrafta göstermek istediğim şey, 2 modun iyi yaptığı şeyleri google camera'nın tek bir bütünlükte yapabilmesi. Eğer stok kamera kullanıp sadece AI açık şekilde gece fotoğrafı çekerseniz, fotoğrafın netliği ve kalitesi oldukca güzel kalıyor, grenlenme az oluyor, fakat karanlıktan detay çıkarmaya pek girmiyor. Fotoğraf kalitesi yüksek oluyor yine, ama gece çıkarılan detaydan feragat ederek. Gece modunu açarak 1 2 saniyelik pozlama yaptırırsanız karanlıktan çıkan detay hayli yükseliyor, ama kumlanma ve detay kaybı bu sefer ortaya çıkıyor, yani fotoğrafın kalitesi genel olarak düşüyor. Burada seçim yapmanız gerekiyor yani, ya genel kalite yüksek ama karanlıktan detay pek çıkmayacak, ya da karanlıktan detay çıkarmaya karşılık fotoğrafın genel kalitesi hayli düşecek.

Burada google camera'ya geçtiğimizde ise netlik çok iyi, kumlanma neredeyse yok, karanlıktan ikisinden de iyi detay çıkarılmış, ve genel olarak çok çok daha iyi bir fotoğraf ortaya çıkmış. Stok kameranın 2 modunun en iyi yanlarını alıp birleştirip çok daha iyi hale getirip muazzam fotoğraflar çıkartıyor sizin için google camera. Gece fotoğrafı dediğim gibi farkın nirvanaya ulaştığı nokta tam olarak.

Google Camera Selfie
Stok Kamera Selfie

Burada detay gücü vb konular benzer olsa da, ten rengini tutturma konusunca ciddi bir fark var aralarında. Stok kamera ten renginizi beyazlaştırıyor nedense, ışıkları patlatıyor ve bazen yüzünüze nur inmiş gibi oluyor. Ama google camera çok doğal ve gerçekçi selfieler çekmenize olanak sağlıyor. Burada yine fark çok büyük anlayacağınız.

Genel olarak aradaki fark bu şekilde, stok kamera ile google kamera arasında o kadar fark var ki, sanki iki ayrı telefonu karşılaştırmışım gibi sonuçlar ortaya çıktı her seferinde. Bana kalırsa hangi telefon olursa olsun google kamera yüklenip denenmeli, ben pişmanım zamanında denemediğime. Başka yazılarımızda görüşmek üzere kendinize iyi bakın!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

E Bu Çok İyiymiş - Xbox 9.Nesil Oyun Kolu İncelemesi

Daha yeni sizlere bir yazı paylaştım, bu yazıda 2 adet imitasyon kol, ve hesaplı olmasına rağmen harika bir performansa sahip logitech oyun kollarını beraber her açıdan irdelemiştik. Şimdi, ben bu yazıyı yazdığımda f310 modeli 2 3 yıllık serüveninin sonuna gelmek zorunda kaldı, çünkü Lb tuşu bir düşürme sonucu çalışmaya devam etse de hissizleşti, yani basıp basmadığınızı anlamıyorsunuz ama bastırdığınızda bir şekil çalışıyor gibi düşünebilirsiniz. Ben de bunun sonrasında fellik fellik yeni oyun kollarını araştırmaya başladım. Önümde 2 seçenek vardı, ya ucuza yönelecektim ve geleceği pek düşünmeyecektim, ya da bir çılgınlık yapıp almışken tam alayım diyecektim. Yazının başlığından hangisini seçtiğim malum gibi 😅 Aldım kendisini, hemen ertesi gün kapıma geldi, ve evet taksitle aldım tekte ödeyecek maddi durumum yoktu maalesef :') Beklentim de, tamamiyle stabil her şeyi düzgün çalışan sorunsuz bir kol olmasıydı. Ve galiba da elde ettim, birkaç pürüz dışında en azından... Bu pürüzleri...

Yapay Zeka Kapışması V2 - Copilot vs Gemini vs ChatGPT

 Ben ilk defa bu kapışmayı yapalı 2,5 ay geçti, ve bu sırada düşündüğümden çok daha fazla gelişme gördük. Ben de dedim ki, madem geliştiler bir daha kapıştıralım geleceğin asistanlarını. Bu sefer biraz puanlama tarafına da gireceğiz, ve sonda kategorileşmiş ve toplu halde kimin daha iyi olduğuna her yönden karar vereceğiz. Eski yazım için  Geleceğin Asistanları, Fakat Hangisi En İyisi? (ChatGPT vs Microsoft Copilot vs Google Bard) (alphardal.blogspot.com)  linkine tıklayabilirsiniz. Ama önce şuradan başlayalım, 2,5 ayda ne değişti? Copilot'un tasarımı elden geçirildi, GPTs denilen özellik hem ChatGPT hem de Copilot'a geldi, Copilot'a eklentiler dahil oldu, ChatGPT ile sesli konuşma özelliği geldi, Bard direkt olarak kimlik değiştirdi, modeli güncellendi ve tasarımı yine değiştirildi, yeni adı Gemini olan Bard'ın mobil uygulaması çıktı vs vs. Evet, bunların hepsi son 2.5 ayda oldu, ciddi manada sert bir kapışma var ortada ve tüm modeller birbirlerine ayak uydurma çabasın...

50 mp giriş seviyesi kameralar neden 48 mp giriş seviye kameralardan daha kötü?

 Evet bu konu birazcık benim pazarlama argümanlarına saldırım gibi olacak, çünkü insanları pazarlama yöntemleri ile kandırmanın peşindeler belli ki. Ortada şöyle saçma bir kanı var, aynı fiyat etiketindeki iki telefona bakıyor mesela Mehmet diye biri, Mehmet telefonlardan pek anlamıyor ve sayılara bakarak karar vermek istiyor. Birinde 48, diğerinde 50 mp kamera görünce matematik bilgisiyle 50>48 diyerek 50 mp kameranın daha iyi olduğu kanısına varıyor. Amma velakin detaya indiğimizde durum pek öyle değil. Öncelikle Sony'nin orta üst segmentteki telefonlarda kullanılan 50 mp sensörü konumuzun dışında, o sensör bambaşka bir kitleye hitap ediyor. Biz giriş ve orta seviyedeki telefonların sensörlerini baz alacağız. En basit örnek ile redmi note 10 ve redmi note 11 farkına göz atalım. Note 10 sensör olarak Sony IMX 582 48 mp'lik sensörünü kullanırken, Note 11 sensör olarak Samsung JN1 50 mp'lik sensörünü kullanıyor. Şimdi Mehmet olduğumuzu varsayarsak, Note 10 eski model 1 yı...