Bir tabletin varolma amacı nedir, hala neden tablet alırız? Bu sorunun birden fazla cevabı olabilir, şu an için büyük bir çoğunluk multimedya içerikleri için büyük ekran dolayısıyla tercih etmekte, fakat telefon boyutlarının da her geçen gün büyüdüğünü, artık geçmişte kullandığımız 7" tabletlerde dahi yaklaştığını varsayarsak, tabletler eski şaşalı, cazibeli günlerinden oldukça uzak duruyor. Üreticiler de bunun farkında olacaklar ki, bizlere tabletin tanımını tekrar sorgulatmaya, kapsamına genişletmeye uğraşmaktalar. Bunun bir örneği klavye bağlamak, yanına kalem desteği eklemek gibi gibi. Bir anda büyük bir multimedya içeriğinden çıkıp, sizlere bambaşka deryalar sunar hale geliyor tabletler. İşte bugün anlatacağım Honor Pad 8 modeli de bunlardan biri, klavye desteğiyle birlikte resmen sizlere başka bir derya sunuyor bu tablet.
Öncelikle söyleyeyim, daha tablet elime yeni geçti. Bu yüzden kapsamlı bir incelemeden çok, bir ilk izlenimden bahsedeceğim bu yazıda. Öncelikle Honor Pad 8 modelini özel kılan şey nedir, ne var bu cihazda ki sizi almaya itsin? Bu sorunun cevabı kısaca, işlemci haricinde çok sağlam bir cihaz olmasında yatıyor denebilir, evet her manada. Birincisi ve en önemlisi, klavyeli kılıfı var. Klavyeli kılıf deneyiminiz tamamen değiştiriyor, bir anda minik bir bilgisayarınız oluyor. İkincisi, 8 adet hoparlörü bulunmakta, bu hoparlörler ciddi manada doygun, etrafınızı saran hoş bir deneyim sunuyor. Üçüncüsü, ekranı da yine iyi taraflarından biri. 12" devasa ekranı, 2000*1200 çözünürlüğü var, ve IPS LCD olarak gelmekte. IPS dediğimde biraz yüzünüz buruşabilir, ama geçmişte Huawei telefonumdaki gibi bu IPS yine ciddi manada kaliteli, tek eksi tarafı 60 hz olması denebilir, ki bence göz ardı edilebilecek bir durum bu da. Dördüncüsü, tamamen metal bir kasası olması, ve ince hafif bir forma sahip olması. Sadece 6.9 mm ve 520 gram, ki tamamen metal olduğunu da düşünürseniz hem hafif ve zarif, hem de premium bir tasarıma sahip bir tablet tutuyoruz elimizde. Beşincisi, bataryasını tam olarak deneyimlemesem de, dehşet bir pili olduğu aşikar gibi duruyor. Pil kısmını UKT yapacağım yazıya saklıyorum şimdilik. Sadece şu örneği vereyim, 1 saatlik ekran açıklığı var şuan ve yazıyı tabletten yazmaktayım, halen şarjı 95. Bu ipucu verecektir durum için.
Bu tableti peki neden alırsınız? Belki hafif bir bilgisayarınız zaten var, yanında büyük ekranlı bir telefonunuz var. İşte burada çok yönlülük giriyor devreye. Cihaz klavyeyle birlikte 1 kg civarında, hatta muhtemelen daha bile az. Taşınabiliriz bakımından başka bir seviye gibi düşünülebilir, üzerine Macbook yoksa elinizde muhtemelen laptopunuz sizi 4 5 saatin ötesine götürmeyecektir. En iyisi, en cimrisi dahi maalesef bu şekilde, Windows pil konusunda pek tasarruflu sayılmaz. Bu tabletin pil ömrü 7 8 saatleri çok rahat bulacaktır, hatta aşacaktır dahi eminim. İşte bu yönden bakınca, bir mantık çerçevesine oturuyor. Eğer ki, bilgisayarla işiniz basit office işleri, not alma, mail yanıtlama, pdf okuma, İnternete gezinme gibi işler ise, bu tabletler bu işleri layıkıyla gerçekleştiriyor. Klavye de eklenince işin içine, bir anda portatif bir bilgisayarınız oluyor. Üzerine medya tüketimi için de çok makul cihazlar tabletler, dokunmadık ekranlarıyla her an klavyeyi devre dışı bırakıp elinize alabileceğiniz çok yönlü bir alete dönüşüyor.
Bunun eksileri neler peki diyecekseniz, öncelikle tablet özelinden gidelim. Honor Pad 8 işlemci olarak snapdragon 680 ile gelmekte, 4 GB Ram ve 128 GB da hafıza bizlere sunmakta. İşlemci bir kere çok atik değil, sizlere inanılmaz bir hız, çeviklik vaad etmiyor. Tüm işlemlerinizi görürsünüz rahatça, ama hız beklememeniz şartıyla. İşin içine eğer ki hız girerse, bu işlemci sizi pek tatmin etmeyecektir. Hele ki oyun tarafı, ben pek tabletten oyun oynayan birisi değilim, denemek için vampire survivors yükledim ve çalışıyor, zaten 2 boyutlu pek de zorlayıcı olmayan bir oyun kendisi. Fakat ağır 3 boyutlu oyunlara girişmemenizi öneririm, snapdragon 680'in ciğeri yetmeyecektir. Performans bakımından hiçbir klasmanda iPad gibi bir cihazla, ya da daha üstün bir cihazla kıyaslamamak lazım, tabletin amacı bu değil sonuçta. Bu ilk eksisi, ama görece eksi çünkü eğer ki bilerek alırsanız hiç sorun yok, çatır çatır kullanırsınız. İkinci tablet özelinde eksi, Android 12 ile gelmesi. Güncelleme umarım gelir, çünkü 14 çağındayız, 15 konuşuluyor ama elde var 12 sadece, bu hoş değil. Çok eski de değil cihaz, bu bahane olmamalı kesinlikle. Tablet özelinde ilgimi çeken eksiler bunlar, genel manada bilgisayarın yerine koymak için alacaksanız, her manada koyamayacağınızı bilmeniz lazım. Ne olursa olsun, sonuçta hala bir Android tablet tutuyor olacaksınız, dediğim işleri görürsünüz, ama birazcık kompleksli dahi giremezsiniz. Sınırların daha kalın çizgilerle belirlendiği bir sistem elinizde olacak yani, öyle de diyebiliriz.
Klavyeli kılıfına ayrı bir kısım ayırmak istiyorum, çünkü bunu hakedecek kadar önemli bana kalırsa. Klavyenin kendi pili var, biterse şarj etmelisiniz. Yani cihazın içinden beslenmiyor, zaten bağlantıyı Bluetooth üzerinden yapıyor. Bu tabletin pil ömrü açısından artı, ama klavye şarj etmeyi de işin içine dahil etmek biraz alışkanlık gerektirecektir. Ne kadar gittiğini de bilmiyorum, ama umarım şarjı iyi dayanıyordur. Klavye Türkçe Q olarak geliyor, üstte sayı satırı, ctrl, alt, tab, tüm bildiğiniz tuşlar ve kısayolları eksiksiz yer almakta. Üzerine, klavyede asistan tuşu, tarayıcı tuşu, ve dikte tuşu da yer almakta. Klavyeyi her uygulama tam fonksiyonuyla algılamıyor, dediğim gibi sonuçta Android taşıyoruz. Mesela şuan bu yazıyı yazdığım blogger sitesi üzerinde, tablet klavyesinin yön tuşlarıyla sağ sol hareketlerini yapamıyorum, illa elle dokunmam gerekiyor, ki bu büyük bir eksi. İşte tam bir optimizasyon olmaması böyle durumlara yol açıyor uygulamalar nezdinde, yine de klavyenin kullanışlılığından pek götürüsü olmuyor. Klavyenin tuşları oldukça yumuşak, ama elinizi tuşlar üzerinde dinlendirmenize izin veriyor, yani en ufak dokunuşu algılıyor gibi bir durum yok. Olması gerektiği gibi bir sertlik ayarı var. Klavyenin kendisi kılıf yüzeyine geçirilmiş, oldukça yumuşak bir yüzeyi var, biraz havada kalıyor gibi hissettiriyor fakat buna eksi denmez, sonuçta yumuşak plastik malzemesi. Kılıfın kendisi, tableti 2 üst köşe ve alttan tutuyor, açtığınızda klavyenin geri kısmındaki mıknatıslara tutturarak sabit bir laptop vari deneyim sizlere sunuyor. Genel manada bu klavyenin deneyime olan artısı cidden paha biçilemez derecede yüksek bunu da belirteyim.
Kameralara gelmiyorum bile, 5 mp 2 kamera var önde ve arkada, görüntülü görüşmeler için ortalama bir görüntü sunacaktır. Mikrofonları daha denemedim, ama tahminimce pek de kötü bir deneyim yaşatmayacaktır.
Ama hoparlörler hakkında konuşmamız gerek, 2 kenarda 2şer tane hoparlör ızgarası, ve içinde 4 bas ve 4 tiz olmak üzere toplam 8 hoparlör yer almakta. Maksimum yükseklik, öyle kulak yaracak, insan rahatsız edecek seviyede değil ama iyi bence. Baslar kendini her saniye fazlasıyla hissettiriyor, tizler de yine aynı tatlılıkta, midler boğulmuyor yeterince ön plandalar, çok harika bir çözünürlüğü ve dinamik aralığı yok belki ama yine de bu fiyata alabileceğiniz en iyi tablet hoparlörü olduğu aşikar, tartışılamaz. Bir mağazada tableti yakalarsan ilk iş deneyin, diğerleriyle bir kıyaslayın, aradaki farkı kendiniz gözünüzle, ve tabii ki kulağınızla deneyimleyin.
Şimdi bu kısmı birkaç gün sonra eklemekteyim, uzun kullanım testi öncesi son birkaç yorum eklemek istiyorum. Öncelikle tabletin şarjı, hala 50 seviyesinde, çok kullanmadım ve sadece ihtiyacım olduğunda çıkarıp kullandım, ama bu performans tam manasıyla olağanüstü bence, sonuçta bu yazıyı ilk yazdığım 27 mart tarihinde 3 saat 48 saat ekran süresi aldım, oyun oynadım, video izledim, metin yazdım gibi gibi. Sonraki iki gün daha çok standby modunda kaldı, fakat yine aralıklı olarak tableti elime aldım kısa süreler olsa da, ve şuan 29 mart şarjım hala 50 seviyesinde. Buradan yola çıkarak, eğer ki tabletle çok ağır işler yapmazsanız bu tablet 8-10 saat arası ekran süresini hiç zorlanmadan verecektir, ki yani bu muazzam bir şey. Bunların dışında, ekran ile alakalı bence çözünürlük biraz düşük gibi, özellikle telefonların ekranlarında kıyasla fakat bu kafaya takılacak bir dert değil. Tableti şarj etmek için daha baya bir zaman geçmesi gerekecek gibi duruyor, bu yüzden UKT yazısında daha uzun bir şekilde konuşuruz bu konuyu.
Gelelim fiyatlara, 27 mart 2024 itibariyle Honor Pad 8 128 gb-4gb kombinasyonuyla 5500 lira civarlarında, ki bu fiyat cidden bedava bu tablete. Ekran çok iyi, hoparlörler harika, tasarım premium, işlemci yeterli, daha ne olsun? Fakat burada bir durum var ki bence buna dikkat edilmeli, şayet eğer ki 256 GB hafızalı ve 8 GB versiyonunu almaya kalkarsanız size klavyeyi yanında hediye ediyorlar, ama fiyat 8500'e fırlıyor. 3000 lira ciddi bir fark, ki oraya gelirseniz Huawei matepad 11.5 çıkıyor sahneye o yıkar geçer arenayı. Burada benim size kendimin de yaptığı tavsiyem, Honor Pad 8 128 GB versiyonunu 5500'e alın, klavyeli kılıf yanında 1000 lira (ki o da çok ucuz bana kalırsa, Samsung ve Apple aksesuar fiyatlarına bakarsak) toplam 6500 liraya konuyu kapatabilirsiniz. 2000 lira sadece hafıza ve Ram için bence değer bir fark değil çünkü, tamam Ram kritik ve 4 GB da sınırda, ama 2000 lira da çok para bırakalım o para cebimize kalsın bana kalırsa. Rakipleri kim, Honor Pad X9 var, her şeyi neredeyse aynı, ekran 11.5" ama 120 hz, hoparlörler bir nebze daha iyi, ama o cihazın da klavyeli kılıfı yok. Fiyat da benzer 5500-5800, eğer amaç multimedya içerikleri işe X9 120 hz ekranı ve daha iyi hoparlörleri ile daha iyi seçenek. Samsung A9+ var, bu cihazın işlemcisi snapdragon 695, ki 680'den ciddi manada daha iyi, ama ekranı 11" ve TFT, ekran pek vaatkar değil, üzerine hoparlör Honor seviyesinde olmayacaktır, yine klavyeli kılıf şimdilik yok, ama belki ileride gelebilir. Fiyat onda da 4700 civarında, mantıksız ürün değil, eğer performans bir kıstas işe hem para da cebe kalıyor, ama işte burada kullanım amacı devreye giriyor, eğer ki klavye lazımsa yine Pad 8 bir tık önde. Ki Samsung klavye getirse bile, Honor gibi 1000 liraya satmayacaktır, 25w minicik adaptör 700 lira yazan bir firmadan bahsediyoruz, bu yüzden klavye için beklemeye değer mi emin değilim.
Karar sizin, benim gibi okul ve iş çerçevesinde basit yazı, okuma işlerini görecek minik bir laptop vari tablet arıyorsanız, bu fiyatlara emsali yok gibi bir şey. Eğer ki bu anlattıklarım ilginizi çekiyorsa, zam gelmeden kapmanız sizin açınızdan en doğrusu olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder