Ana içeriğe atla

DEVRİM! - GPT 4o Modeli Duyuruldu

 Keşke deneme şansım olsaydı da öyle bu yazıyı yazsaydım, ama duyduklarım ve gördüklerim bile inanılmaz ilgi çekici. O yüzden en azından birazcık bu ilgi çekiciliği siz okurlarımla paylaşmak isterim. Şimdi duymadıysanız bunu soracaksınız haliyle, nedir bu GPT 4o?

İsme bakınca bir şey çağrıştırmıyor, GPT 4'ün başka bir versiyonu gibi geliyor kulağa, ama bu yapay zekanın misyonu farklı. GPT 4o ismindeki "o" harfi omni, yani her şey manasına geliyor. Eksiksiz bir şekilde görsel, ses, doğallık ile iletişime geçen bir yapay zeka diyebiliriz. Sizlerle bir insan kadar doğal konuşan, espri yapan, doğal tepkiler veren, sohbet eden, şarkılar söyleyebilen, yanınızda gerçekten bir insanın varlığını simüle eden çok değişik bir yapay zeka modeli. Bunları nasıl yapıyor görmek isterseniz, Hello GPT-4o | OpenAI sitesinden örnek demolara bakabilirsiniz. Bu videolar üzerinden yorum yapacağımdan, izlemeniz yazıyı okurken size artı sağlayacaktır. Bu arada, Barış Özcan da aynı şekilde bu modeli anlattığı bir video yayınlamış, ona da bakmanızı öneririm.

İlk ilgi çekici kısmı, tepki süresi neredeyse bir insan hızında. Konuşmanız bittikten yaklaşık 320 ms sonra size cevap veriyor, ki bu neredeyse bir insan ile eşdeğer. Karşınızda birisi olduğu izlenimini çok iyi veriyor gecikmenin olmaması. Daha da ilginci, videolardaki konuşmalar, espriler, gülmeler o kadar doğal ki, bir arkadaşla konuşuyor gibi hissetmemek elde değil. Zamanında Black Mirror izleyenler bilir, 2.sezon 1.bölümde de buna benzer bir konu işleniyordu, 2013'te yayınlanan o bölümden sonra geldiğimiz noktaya bakınca, tüylerin ürpermemesi elde değil.

Sadece ses de değil, canlı olarak görselleri de işleyebiliyor, kamera açıyorsunuz örneğin anlık olarak gecikmesiz şekilde gördüklerini açıklıyor, yorum yapıyor, gözlemliyor. Mesela bir örnek demoda köpeği gösteriyorlar yapay zekaya, "ayyy çok tatlı" gibi bir minvalde cevaplar veriyor. Bu doğallık gerçekten ürpertici derecede korkutucu, çünkü düşünsenize artık yanı başınızda bir insan var gibi hissettiren yapay zeka olacak, size bir arkadaşmış gibi tepkiler verip konuşacak.

Bir başka örnekte mesela taş kağıt makas oynuyor iki kişi, yapay zekaya bir yarışma sunucusu gibi konuş diyorlar, ve tonlamalar olsun kelimeler olsun tam anlamıyla bir sunucuya dönüşüyor, iki kişiyi de izleyip kazananı kaybedeni yine aynı tonda açıklıyor. Yani bu yapay zekanın kullanım alanı sonsuza yakın desek yanlış olmaz, artık Iron Man filmlerindeki Jarvis, tamamıyla gerçek oldu diyebiliriz. Gelecek nasıl olacak bilinmez, ama artık yapay zekanın kaçınılmaz olduğunu bu modelle her geçen gün daha da kavrayacağımız bir kesin. Kesinlikle modeli incelemenizi tavsiye ederim, hayretler içinde kalmamak elde değil.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

E Bu Çok İyiymiş - Xbox 9.Nesil Oyun Kolu İncelemesi

Daha yeni sizlere bir yazı paylaştım, bu yazıda 2 adet imitasyon kol, ve hesaplı olmasına rağmen harika bir performansa sahip logitech oyun kollarını beraber her açıdan irdelemiştik. Şimdi, ben bu yazıyı yazdığımda f310 modeli 2 3 yıllık serüveninin sonuna gelmek zorunda kaldı, çünkü Lb tuşu bir düşürme sonucu çalışmaya devam etse de hissizleşti, yani basıp basmadığınızı anlamıyorsunuz ama bastırdığınızda bir şekil çalışıyor gibi düşünebilirsiniz. Ben de bunun sonrasında fellik fellik yeni oyun kollarını araştırmaya başladım. Önümde 2 seçenek vardı, ya ucuza yönelecektim ve geleceği pek düşünmeyecektim, ya da bir çılgınlık yapıp almışken tam alayım diyecektim. Yazının başlığından hangisini seçtiğim malum gibi 😅 Aldım kendisini, hemen ertesi gün kapıma geldi, ve evet taksitle aldım tekte ödeyecek maddi durumum yoktu maalesef :') Beklentim de, tamamiyle stabil her şeyi düzgün çalışan sorunsuz bir kol olmasıydı. Ve galiba da elde ettim, birkaç pürüz dışında en azından... Bu pürüzleri...

Yapay Zeka Kapışması V2 - Copilot vs Gemini vs ChatGPT

 Ben ilk defa bu kapışmayı yapalı 2,5 ay geçti, ve bu sırada düşündüğümden çok daha fazla gelişme gördük. Ben de dedim ki, madem geliştiler bir daha kapıştıralım geleceğin asistanlarını. Bu sefer biraz puanlama tarafına da gireceğiz, ve sonda kategorileşmiş ve toplu halde kimin daha iyi olduğuna her yönden karar vereceğiz. Eski yazım için  Geleceğin Asistanları, Fakat Hangisi En İyisi? (ChatGPT vs Microsoft Copilot vs Google Bard) (alphardal.blogspot.com)  linkine tıklayabilirsiniz. Ama önce şuradan başlayalım, 2,5 ayda ne değişti? Copilot'un tasarımı elden geçirildi, GPTs denilen özellik hem ChatGPT hem de Copilot'a geldi, Copilot'a eklentiler dahil oldu, ChatGPT ile sesli konuşma özelliği geldi, Bard direkt olarak kimlik değiştirdi, modeli güncellendi ve tasarımı yine değiştirildi, yeni adı Gemini olan Bard'ın mobil uygulaması çıktı vs vs. Evet, bunların hepsi son 2.5 ayda oldu, ciddi manada sert bir kapışma var ortada ve tüm modeller birbirlerine ayak uydurma çabasın...

50 mp giriş seviyesi kameralar neden 48 mp giriş seviye kameralardan daha kötü?

 Evet bu konu birazcık benim pazarlama argümanlarına saldırım gibi olacak, çünkü insanları pazarlama yöntemleri ile kandırmanın peşindeler belli ki. Ortada şöyle saçma bir kanı var, aynı fiyat etiketindeki iki telefona bakıyor mesela Mehmet diye biri, Mehmet telefonlardan pek anlamıyor ve sayılara bakarak karar vermek istiyor. Birinde 48, diğerinde 50 mp kamera görünce matematik bilgisiyle 50>48 diyerek 50 mp kameranın daha iyi olduğu kanısına varıyor. Amma velakin detaya indiğimizde durum pek öyle değil. Öncelikle Sony'nin orta üst segmentteki telefonlarda kullanılan 50 mp sensörü konumuzun dışında, o sensör bambaşka bir kitleye hitap ediyor. Biz giriş ve orta seviyedeki telefonların sensörlerini baz alacağız. En basit örnek ile redmi note 10 ve redmi note 11 farkına göz atalım. Note 10 sensör olarak Sony IMX 582 48 mp'lik sensörünü kullanırken, Note 11 sensör olarak Samsung JN1 50 mp'lik sensörünü kullanıyor. Şimdi Mehmet olduğumuzu varsayarsak, Note 10 eski model 1 yı...