Keşke deneme şansım olsaydı da öyle bu yazıyı yazsaydım, ama duyduklarım ve gördüklerim bile inanılmaz ilgi çekici. O yüzden en azından birazcık bu ilgi çekiciliği siz okurlarımla paylaşmak isterim. Şimdi duymadıysanız bunu soracaksınız haliyle, nedir bu GPT 4o?
İsme bakınca bir şey çağrıştırmıyor, GPT 4'ün başka bir versiyonu gibi geliyor kulağa, ama bu yapay zekanın misyonu farklı. GPT 4o ismindeki "o" harfi omni, yani her şey manasına geliyor. Eksiksiz bir şekilde görsel, ses, doğallık ile iletişime geçen bir yapay zeka diyebiliriz. Sizlerle bir insan kadar doğal konuşan, espri yapan, doğal tepkiler veren, sohbet eden, şarkılar söyleyebilen, yanınızda gerçekten bir insanın varlığını simüle eden çok değişik bir yapay zeka modeli. Bunları nasıl yapıyor görmek isterseniz, Hello GPT-4o | OpenAI sitesinden örnek demolara bakabilirsiniz. Bu videolar üzerinden yorum yapacağımdan, izlemeniz yazıyı okurken size artı sağlayacaktır. Bu arada, Barış Özcan da aynı şekilde bu modeli anlattığı bir video yayınlamış, ona da bakmanızı öneririm.
İlk ilgi çekici kısmı, tepki süresi neredeyse bir insan hızında. Konuşmanız bittikten yaklaşık 320 ms sonra size cevap veriyor, ki bu neredeyse bir insan ile eşdeğer. Karşınızda birisi olduğu izlenimini çok iyi veriyor gecikmenin olmaması. Daha da ilginci, videolardaki konuşmalar, espriler, gülmeler o kadar doğal ki, bir arkadaşla konuşuyor gibi hissetmemek elde değil. Zamanında Black Mirror izleyenler bilir, 2.sezon 1.bölümde de buna benzer bir konu işleniyordu, 2013'te yayınlanan o bölümden sonra geldiğimiz noktaya bakınca, tüylerin ürpermemesi elde değil.
Sadece ses de değil, canlı olarak görselleri de işleyebiliyor, kamera açıyorsunuz örneğin anlık olarak gecikmesiz şekilde gördüklerini açıklıyor, yorum yapıyor, gözlemliyor. Mesela bir örnek demoda köpeği gösteriyorlar yapay zekaya, "ayyy çok tatlı" gibi bir minvalde cevaplar veriyor. Bu doğallık gerçekten ürpertici derecede korkutucu, çünkü düşünsenize artık yanı başınızda bir insan var gibi hissettiren yapay zeka olacak, size bir arkadaşmış gibi tepkiler verip konuşacak.
Bir başka örnekte mesela taş kağıt makas oynuyor iki kişi, yapay zekaya bir yarışma sunucusu gibi konuş diyorlar, ve tonlamalar olsun kelimeler olsun tam anlamıyla bir sunucuya dönüşüyor, iki kişiyi de izleyip kazananı kaybedeni yine aynı tonda açıklıyor. Yani bu yapay zekanın kullanım alanı sonsuza yakın desek yanlış olmaz, artık Iron Man filmlerindeki Jarvis, tamamıyla gerçek oldu diyebiliriz. Gelecek nasıl olacak bilinmez, ama artık yapay zekanın kaçınılmaz olduğunu bu modelle her geçen gün daha da kavrayacağımız bir kesin. Kesinlikle modeli incelemenizi tavsiye ederim, hayretler içinde kalmamak elde değil.
Yorumlar
Yorum Gönder