Ana içeriğe atla

Kişisel Asistanların, Evet Hem De Sana Özel - ChatGPT GPT'ler Özelliği İncelemesi

 Cidden bu yazıyı yazmak inanımaz eğlenceli olacak, çünkü bu gördüğüm en harika şeylerden biri bakın abartmıyorum. Yapay zeka diyip konuşup duruyoruz, ama böylesi daha yok yani. Hem aşırı zeki, hem de bir konuda özelleştirilmiş harika yapay zekalarla dolu kocaman bir kütüphane, üstelik yetmezse sınırsız hayal gücüyle oluşturulabilecek yapay zekalar. Daha da güzeli, artık GPT'ler özelliği ücretsiz, herkese açık yani. Kısıtlı kullanım olsa da, herkese kullanıma açılması inanılmaz büyük bir lütuf. Bu kadar övüp durdum da, abartıyorum gibi geliyor değil mi size, hiç öyle değil durum çünkü birazdan neden abartılmayı hakettiğini anlayacaksınız.

Öncelikle bizleri şöyle bir ekran karşılıyor, üstte arama kutusu, altında kategori başlıkları ve en altta da öne çıkan 4 GPT verilmiş. Bunları gösteriyorken hemen hızlıca değineyim;

Adobe Expess: Sizlere Adobe Express üzerinden tasarımlar yaratmanızı sağlayan harika kullanışlı bir GPT, aynısının Canva versiyonu da var, uygulama veya siteyi kullanmadan dakikalar içinde taslaklar oluşturabiliyorsunuz.

Tutor Me: İşte bu favorilerimden biri, Khan Academy'nin ürünü oan Tutor me, sizlere istediğiniz konuyu öğretmeyi amaçlıyor. Ama sadece anlatıp geçmiyor, interaktiflik katarak sorular soruyor, açıklıyor, cevaplıyor, testler hazırlıyor, yani bildiğiniz adım adım size konuyu öğreteseye kadar koçluk yapıyor. Cidden, özel öğretmenlik gibi mesleklerin ne çabuk yıkılabileceğine dair inanılmaz bir örnek, birkaç deneme yaptım ve konuları o kadar güzel anlatıyor, ve sizi içine çekiyor ki, bir özel öğretmen varmış hissiyatını harika veriyor. Kesinlikle deneyin, denettirin.

Whimsical Diagrams: Bu da adı üstünde diyagramlar, zihin haritaları gibi içerikleri tek bir komutunuzla üretebilen çok kullanışlı bir GPT, bunu da denemelisiniz kesinlikle.

Code Copilot: Bunu kullanmadım çünkü kodlamayla pek ilgili sayılmam, ama size kodlamayı öğreten, sizin için kodlar yazan bir kodlama koçu gibi düşünebilirsiniz.

Bakın sadece 4 tane GPT anlattım, her biri ayrı bir uygulamadan farksız yeteneklere sahip. Sırf Tutor Me GPT'sinin yaptıklarını yapan gerçek bir özel öğretmene belki de aylık dünya kadar para saçmanız gerek, matematiği böyle kurduğunuzda çok ilginç geliyor cidden kulağa. Ki daha bu başlangıç, yeni başlıyoruz.

Bunlar da trenddeki GPT'ler, bundan sonra hepsini anlatmayacağım, sadece kendim kullandığım ve tavsiye ettiklerimi açıklayacağım, kalanına siz de bakabilirsiniz ücretsiz plan ile deneme şansınız da varken.

Canva: Bu siteyi bilmeyen kalmadı zaten, adı üstünde Canva üzerinden promptlar ile tasarım yapmaya yarayan kullanışlı bir GPT, fakat ben çok verim alamadım hata verdi sürekli. Belki türkçe ile stabil çalışmıyordur, denemek gerek.

Scholar GPT: Özellikle üniversite okuyan benim gibi kişiler için, akademik makaleleri, yazıları, tezleri kaynak göstererek araştırma yapmanıza olanak sağlayan harika bir GPT. 200 milyondan fazla kaynak barındırıyor içinde, ve kaynaklarını da her seferinde vermesiyle özellikle ciddi bir araştırma içindeyseniz sizin için biçilmiş kaftan olabilir.

Diğerlerini pek kullanmadım, ama açıklamalarından veya isimlerinden işlevleri tahmin edilebiliyordur diye düşünüyorum.

Bunlar da bizzat ChatGPT tarafından yapılmış GPT örnekleri, içinde sadece DALL-E bulunduran, boyama kitabı hazırlayan, yazma koçu bulunduran, kod analisti olan, bitkilerle alakalı bilgi barındıran gibi gibi seçenekler var. Bunlara da göz atabilirsiniz isterseniz, güzel çalışıyorlar diğerleri gibi.

Burada da yazmakla alakalı yardımcı olan GPT'leri görmekteyiz, içlerinde CV yazan, çeviri yapan, yazıdan video bile üreten var. Reklamcılık için kullanılan var, direkt her türlü yazı işlerinde yardımcı olan var, bunların hepsi inanılmaz kullanışlılar ve denemeye değerler.

Burada da üretkenlik araçlarımız var, Canva'yı anlattım zaten, yanında Excel tabloları analizi yapanGPT, sunum hazırlayan GPT, diyagram oluşturan GPT'ler gibi birden fazla seçenek var. Yine bunlara da ihtiyaca göre başvurabilirsiniz.

Geldik favorilerimden bazılarına, ama içlerinden bir tanesini kesinlikle anlatmam gerek sizlere;

Wolfram: Wolfram Alpha sitesini illaki orda burda duymuşsunuzdur, matematiksel işlemler için çok kabiliyetli bir site kendisi. İşte bu siteden güç alan, ve her türlü sayısal işlemde size yardımcı olan harika bir GPT kendisi. Şiddetle tavsiye ediyorum, eğer ki sayılarla haşır neşirseniz, belki de bu GPT vazgeçilmeziniz olacak.

Yine daha video özetleyen, finans danışmanlığı yapan GPT'ler de var onlara da bakabilirsiniz hepsi inanılmaz faydalı çalışıyor. Mesela Video Summarizer GPT'sine bir youtube linki atıyorsunuz, isterse 2 saat olsun, sizler için özetliyor, ya da içinden bir veriyi alıp çıkarabiliyor. Çok faydalı yine kesinlikle.

Burada yine birisnden bahsetmem gerek

Language Teacher / Ms. Smith: Size istediğiniz dili öğreten harika bir öğretmen GPT'si. Önce seviyenizi belirliyor, eksiklerinizi buluyor ve ona göre size yardımcı oluyor. Sihir gibi ya, bunları elinizin avcunuzun içinde tek bir tıklamayla yapabiliyor olmak cidden sihir değil de nedir?

Diğerleri de yine yararlı GPT'ler, göz atmanızı şiddetle öneririm.

Burası da birazcık eğlence kısmı, gelin bakalım neler var;

DeepGame: Kendi kendinize bir maceraya atılarak kafa dağıtmak için çok eğlenceli bir GPT, size hikaye seçenekleri sunuyor ya da kendi olay örgünüzü yazabiliyorsunuz, sonra sizi yönlendirerek bir hikeyeye dahil ediyor sizleri. Frp gibi de düşünebilirsiniz, çok eğlenceli ve kesinlikle deneyin bu GPT'yi.

Fitness, Workout, Diet - PhD Coach: Bu da adı üstünde spor, diyet, fitness gibi tüm konularda size rehberlik eden, yardımcı olan harika bir GPT. Bunu da eğer ki ihtiyacınız varsa kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum.

Song Maker: İşte bu harika ya, size akor yürüyüşü, melodi, hatta kod şeklinde midi girdisi veren, söz yazan, inanılmaz bir GPT kendisi. Müzikle ilgilenen benim gibi insanlar eğer kullanırsa neden sihir gibi olduğunu anlayacaklar, ilginiz varsa en azından denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Rizz GPT: Adı kendini açıklıyor zaten, yazışma adabı usulü diyebileceğimiz karşınızdaki birisiyle randevulaşma sırasında konuşmanıza yardımcı olan bir GPT. Eğlenceli bir GPT kendisi ve bence deneyin bir ara.

Mia AI: Bu aralarında en ilginci, sizinle bir dost ve arkadaşmış gibi konuşarak koçluk yapan, yardımcı olmaya çalışan bir GPT kendisi. Biraz Her filmini çağrıştırıyor ara sıra kendisi, ama samimiyetiyle eğer ki bir derdinizi anlatacaksanız en mantıklısı bu GPT gibi duruyor.

Yani sadece bir şeyler öğrenmek ve yaratmak için değil, kafa dağıtmak için de harika seçenekleriniz var anlamına geliyor :D

Burada da kodlama ile alakalı olanlar var, dediğim gibi kodlamayla alakam olmadığından deneyemiyorum fakat hepsi kullanışlı GPT'ler gibi duruyorlar. İlginiz varsa hepsine bakın bence.

Buraya kadar sadece başkalarının yaptıkları GPT'lere baktık, ki ne kadar seçenek var gözlerinizle gördünüz. Her alanda, her konuda öyle ya da böyle yardımcı olan inanılmaz GPT'ler var ve öylesine yapılmış değiller, gerçekten işinize yarayacak cinste ciddi eklentiler hepsi. Eğer ki ücretli sürüme dahilseniz hem bunları daha yüksek limitlerle kullanabiliyor, hem de kendi GPT'lerinizi oluşturabiliyorsunuz ki işin asıl eğlencesi biraz da orada bence.

Mesela benim yaptığım örnek bir GPT, kendisini bilgili, uzman, ve sürekli karşısındakini test edip konuyu öğretmeye çalışan bir profesör olarak tanımladım, biraz da detay verince ortaya çok kullanışlı ve harika bir GPT çıktı. Siz de böyle yaratıcılığınızı üst düzeyde kullanarak harika GPT'leri dakikalar içinde üretebilirsiniz, üstelik GPT 4o'nun belge yükleme özelliklerini GPT'yi tanımlarken de kullanabilirsiniz, mesela vereceğiniz bir kaynağın dışına çıkmamasını isterseniz, o kaynağa göre sadece sizlere sonuç çıkaracaktır. 

Yani kısaca kullanım senaryoları sonsuz bu GPT'lerin, siz ne isterseniz o oluyorlar. O kadar kullanışlılar ki, zaten tek başına inanılmaz zeki bir model olan GPT 4o'nun üzerine yetenek olarak her biri farklı bir katman ekliyorlar, sınır sizsiniz artık bu noktada, ne isterseniz onu yaratabilirsiniz.

Sonunda bu özelliği de açıkladığıma göre rahatlayabilirim, dediğim gibi bence acilen denemeniz gerek bu özellikleri, hayatınıza farklı bir katman, bir renk ekleyeceklerinden eminim.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

E Bu Çok İyiymiş - Xbox 9.Nesil Oyun Kolu İncelemesi

Daha yeni sizlere bir yazı paylaştım, bu yazıda 2 adet imitasyon kol, ve hesaplı olmasına rağmen harika bir performansa sahip logitech oyun kollarını beraber her açıdan irdelemiştik. Şimdi, ben bu yazıyı yazdığımda f310 modeli 2 3 yıllık serüveninin sonuna gelmek zorunda kaldı, çünkü Lb tuşu bir düşürme sonucu çalışmaya devam etse de hissizleşti, yani basıp basmadığınızı anlamıyorsunuz ama bastırdığınızda bir şekil çalışıyor gibi düşünebilirsiniz. Ben de bunun sonrasında fellik fellik yeni oyun kollarını araştırmaya başladım. Önümde 2 seçenek vardı, ya ucuza yönelecektim ve geleceği pek düşünmeyecektim, ya da bir çılgınlık yapıp almışken tam alayım diyecektim. Yazının başlığından hangisini seçtiğim malum gibi 😅 Aldım kendisini, hemen ertesi gün kapıma geldi, ve evet taksitle aldım tekte ödeyecek maddi durumum yoktu maalesef :') Beklentim de, tamamiyle stabil her şeyi düzgün çalışan sorunsuz bir kol olmasıydı. Ve galiba da elde ettim, birkaç pürüz dışında en azından... Bu pürüzleri...

Yapay Zeka Kapışması V2 - Copilot vs Gemini vs ChatGPT

 Ben ilk defa bu kapışmayı yapalı 2,5 ay geçti, ve bu sırada düşündüğümden çok daha fazla gelişme gördük. Ben de dedim ki, madem geliştiler bir daha kapıştıralım geleceğin asistanlarını. Bu sefer biraz puanlama tarafına da gireceğiz, ve sonda kategorileşmiş ve toplu halde kimin daha iyi olduğuna her yönden karar vereceğiz. Eski yazım için  Geleceğin Asistanları, Fakat Hangisi En İyisi? (ChatGPT vs Microsoft Copilot vs Google Bard) (alphardal.blogspot.com)  linkine tıklayabilirsiniz. Ama önce şuradan başlayalım, 2,5 ayda ne değişti? Copilot'un tasarımı elden geçirildi, GPTs denilen özellik hem ChatGPT hem de Copilot'a geldi, Copilot'a eklentiler dahil oldu, ChatGPT ile sesli konuşma özelliği geldi, Bard direkt olarak kimlik değiştirdi, modeli güncellendi ve tasarımı yine değiştirildi, yeni adı Gemini olan Bard'ın mobil uygulaması çıktı vs vs. Evet, bunların hepsi son 2.5 ayda oldu, ciddi manada sert bir kapışma var ortada ve tüm modeller birbirlerine ayak uydurma çabasın...

50 mp giriş seviyesi kameralar neden 48 mp giriş seviye kameralardan daha kötü?

 Evet bu konu birazcık benim pazarlama argümanlarına saldırım gibi olacak, çünkü insanları pazarlama yöntemleri ile kandırmanın peşindeler belli ki. Ortada şöyle saçma bir kanı var, aynı fiyat etiketindeki iki telefona bakıyor mesela Mehmet diye biri, Mehmet telefonlardan pek anlamıyor ve sayılara bakarak karar vermek istiyor. Birinde 48, diğerinde 50 mp kamera görünce matematik bilgisiyle 50>48 diyerek 50 mp kameranın daha iyi olduğu kanısına varıyor. Amma velakin detaya indiğimizde durum pek öyle değil. Öncelikle Sony'nin orta üst segmentteki telefonlarda kullanılan 50 mp sensörü konumuzun dışında, o sensör bambaşka bir kitleye hitap ediyor. Biz giriş ve orta seviyedeki telefonların sensörlerini baz alacağız. En basit örnek ile redmi note 10 ve redmi note 11 farkına göz atalım. Note 10 sensör olarak Sony IMX 582 48 mp'lik sensörünü kullanırken, Note 11 sensör olarak Samsung JN1 50 mp'lik sensörünü kullanıyor. Şimdi Mehmet olduğumuzu varsayarsak, Note 10 eski model 1 yı...