Ana içeriğe atla

Aynısı Gibi, Ama Değil De Gibi?! - Forza Horizon 5 Kritiği, İnceleme Değil

 Başlığa da baştan yazdım bu yazı bir inceleme değil, çünkü anlattığım şeylerin büyük çoğu Forza Horizon 4 için de geçerli. Bu yüzden, detaylı bir Forza bakışı isteyen; Bu Nedir Hocam? - Forza Horizon 4 Detaylı İncelemesi (alphardal.blogspot.com) yazısına bir bakış atabilirler.

Bu yazıda konumuz Forza Horizon 4+, pardon 4 pro max, pardon tekrar Forza Horizon 5 oyunu olacak. Kısa keseceğim, farkları anlatıp yazıyı hemen sonlandırma niyetindeyim.

Grafikler bana pek farklı gelmedi başta, ama ışıklandırma efektleri ve genel görünüşüyle ÇAĞ ATLAMA gibi bir durum söz konusu olmasa da, ilerleme var geride kalan 3 yıl itibariyle. Zaten gözü büyüleyen görselleri alıp biraz daha ileri taşımışlar da denebilir.

Oynanış, oyun döngüsü, mekanikler tarafında neredeyse tamamen aynı denebilir, bu konularda zaten iyiydi, yapımcı ekip de iyi olan bir şeyi bozmaktansa cilalamayı uygun görmüş ki mantıksız değil. Oyun halen çok eğlenceli, bağımlılık yapıcı etkisini taşımakta. Bunların ne olduğunu üstte verdiğim linkte uzunca anlatmıştım oradan okuyabilirsiniz.

Bu oyunun en büyük farkı haritası, geçen oyunda bahsetmemiştim oyun İngiltere'nin ufak kırsal bir alanını ele almıştı, harita pek büyük değildi ve biraz da boş hissettiriyordu. Üstüne üstlük İngiltere olduğundan trafik soldan akıyordu, bu da biraz garip geliyordu biz oyunculara başta. Ama bu sene, benim daha bir sevdiğim Meksika temasına geçiş yapılmış. harita hatırı sayılır derecede büyütülmüş, yolların çeşitliliği geliştirilmiş ve tematik olarak sizlere Meksika hissiyatını her anlamda vermiş. Bu serinin zaten en iyi yaptığı şeylerden biri de muazzam atmosferiydi, aynı şekilde devam da etmekte. Ve evet, trafik sağdan akıyor rahatız artık.

Çeşitlilik yine çok fazla ve iyiler, klasik farklı çeşitte yarışlar, etkinlikler, görevler, geçen yazıda bahsetmediğim ama 4. oyunda da olan eliminasyonlu bir battle royale modu gibi gibi seçeneğiniz çok. Yine 700 küsür araç listesiyle sizleri deli gibi doyuracak bir araç bolluğuna da sahip. Bu yıl Meksika teması hakim olunca birazcık ralli tarzına evrilmiş oyun ki, çeşitlilik bakımından toprak yollarda yarışmak insanı ferahlatıyor. Çünkü toprak yol demek sınır yok demek, haritanın her yeri bir nevi yol olabilir demek.

Ve gel gelelim yine o konuya, harika bir optimizasyonu var oyunun gerçekten. Aynı senelerde çıkan oyunları artık benim 1050 ti kartlı laptopum zorlanarak düşüklerde 30 fps verebiliyorken, bu oyun 1080p düşük orta ayarlarda 60 fps verebiliyor hala. Yani bu optimizasyonun nasıl yapılması gerektiğini bu yapımcı ekip gidip ubisoft, EA gibi oyun şirketlerine öğretmeli. Böyle göz alıcı grafikler, görseller, bu akıcılıkta oynanabiliyorsa istese herkes oynatabilir demek ki. Mesela, geçenlerde nfs unbound oyununu kurdum açtım, oyun 60 fps veremiyor, vermesi için ayarlarla baya bir oynamanız gerekiyor, ki bana sorsanız nfs unbound oyununun grafikleri, görselleri, atmosferleri Forza ile kıyaslanamaz bile, Forzaya hakaret olur bu.

Sonuç olarak, yeni bir harita, daha fazla içerik, bildiğimiz Forza. Size daha fazlasını vaad etmiyor, ama vaad ettikleri de yeterince göz kamaştırıcı. Eğer benim gibi Forza 4'ten alacağını almış gibi hissediyorsanız ve bütçeniz de el veriyorsa Forza 5 tercih edilebilir. İkisinden biri alınacaksa ama kesinlikle Forza 5 alınmalı, güncel ve daha geniş içeriğiyle sizi çok daha memnun edecektir. Bu arada not olarak düşeyim, giriş ekranındaki müzik şu ana kadar oyunlar tarihindeki en iyi menü müziği olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

E Bu Çok İyiymiş - Xbox 9.Nesil Oyun Kolu İncelemesi

Daha yeni sizlere bir yazı paylaştım, bu yazıda 2 adet imitasyon kol, ve hesaplı olmasına rağmen harika bir performansa sahip logitech oyun kollarını beraber her açıdan irdelemiştik. Şimdi, ben bu yazıyı yazdığımda f310 modeli 2 3 yıllık serüveninin sonuna gelmek zorunda kaldı, çünkü Lb tuşu bir düşürme sonucu çalışmaya devam etse de hissizleşti, yani basıp basmadığınızı anlamıyorsunuz ama bastırdığınızda bir şekil çalışıyor gibi düşünebilirsiniz. Ben de bunun sonrasında fellik fellik yeni oyun kollarını araştırmaya başladım. Önümde 2 seçenek vardı, ya ucuza yönelecektim ve geleceği pek düşünmeyecektim, ya da bir çılgınlık yapıp almışken tam alayım diyecektim. Yazının başlığından hangisini seçtiğim malum gibi 😅 Aldım kendisini, hemen ertesi gün kapıma geldi, ve evet taksitle aldım tekte ödeyecek maddi durumum yoktu maalesef :') Beklentim de, tamamiyle stabil her şeyi düzgün çalışan sorunsuz bir kol olmasıydı. Ve galiba da elde ettim, birkaç pürüz dışında en azından... Bu pürüzleri...

Yapay Zeka Kapışması V2 - Copilot vs Gemini vs ChatGPT

 Ben ilk defa bu kapışmayı yapalı 2,5 ay geçti, ve bu sırada düşündüğümden çok daha fazla gelişme gördük. Ben de dedim ki, madem geliştiler bir daha kapıştıralım geleceğin asistanlarını. Bu sefer biraz puanlama tarafına da gireceğiz, ve sonda kategorileşmiş ve toplu halde kimin daha iyi olduğuna her yönden karar vereceğiz. Eski yazım için  Geleceğin Asistanları, Fakat Hangisi En İyisi? (ChatGPT vs Microsoft Copilot vs Google Bard) (alphardal.blogspot.com)  linkine tıklayabilirsiniz. Ama önce şuradan başlayalım, 2,5 ayda ne değişti? Copilot'un tasarımı elden geçirildi, GPTs denilen özellik hem ChatGPT hem de Copilot'a geldi, Copilot'a eklentiler dahil oldu, ChatGPT ile sesli konuşma özelliği geldi, Bard direkt olarak kimlik değiştirdi, modeli güncellendi ve tasarımı yine değiştirildi, yeni adı Gemini olan Bard'ın mobil uygulaması çıktı vs vs. Evet, bunların hepsi son 2.5 ayda oldu, ciddi manada sert bir kapışma var ortada ve tüm modeller birbirlerine ayak uydurma çabasın...

50 mp giriş seviyesi kameralar neden 48 mp giriş seviye kameralardan daha kötü?

 Evet bu konu birazcık benim pazarlama argümanlarına saldırım gibi olacak, çünkü insanları pazarlama yöntemleri ile kandırmanın peşindeler belli ki. Ortada şöyle saçma bir kanı var, aynı fiyat etiketindeki iki telefona bakıyor mesela Mehmet diye biri, Mehmet telefonlardan pek anlamıyor ve sayılara bakarak karar vermek istiyor. Birinde 48, diğerinde 50 mp kamera görünce matematik bilgisiyle 50>48 diyerek 50 mp kameranın daha iyi olduğu kanısına varıyor. Amma velakin detaya indiğimizde durum pek öyle değil. Öncelikle Sony'nin orta üst segmentteki telefonlarda kullanılan 50 mp sensörü konumuzun dışında, o sensör bambaşka bir kitleye hitap ediyor. Biz giriş ve orta seviyedeki telefonların sensörlerini baz alacağız. En basit örnek ile redmi note 10 ve redmi note 11 farkına göz atalım. Note 10 sensör olarak Sony IMX 582 48 mp'lik sensörünü kullanırken, Note 11 sensör olarak Samsung JN1 50 mp'lik sensörünü kullanıyor. Şimdi Mehmet olduğumuzu varsayarsak, Note 10 eski model 1 yı...