Geçmiş yazılarımda (bkz. Kişisel Asistanların, Evet Hem De Sana Özel - ChatGPT GPT'ler Özelliği İncelemesi (alphardal.blogspot.com) VIP Yapay Zekalar - Ücretli Yapay Zekalar Arasındaki Mücadele V3 (ChatGPT - Copilot - Gemini) (alphardal.blogspot.com) Yapay Zekanın Geldiği Son Nokta! - ChatGPT Plus ve GPT 4o İnceleme (alphardal.blogspot.com) ) uzuun uzun sizlere yapay zeka modellerinden, ücretsiz ve ücretli versiyonlarının karşılaştırmalarından, başka özelliklerinden fazlasıyla bahsettim. Bu yazımda ama farklı bir şey yapmak istiyorum, sizlere bu modeller ile yapabileceğiniz şeylerle alakalı ufak bir ipucu yazısı paylaşacağım. Yapay zekaları doğru kullanırsanız, gerçekten kullanım senaryoları sonsuza yakın, fakat ben en azından sizin işinize yarayabilecek temel kısımlardan ve örneklerden bahsedeceğim. Örnek prompt'ları da ayrı olarak yazacağım, isterseniz siz de denemek için herhangi bir modeli kullanabilirsiniz.
Başlamadan önce, kullanılabilecek yapay zeka sitelerimiz ChatGPT, Gemini, Copilot hepsini kullanabilirsiniz. Anlatacağım her şey ücretsiz yapay zekalar ile de kullanılabilir şeyler olacak özellikle, bu yüzden illa ki para yatırma gereksiniminiz yok fakat yatırırsanız neler kazanırsınız fazladan onlardan da size bahsedeceğim.
Yapay zekaların en temel kullanım senaryolarından birinden başlayalım, bilgilenmek. Herhangi bir merak ettiğiniz konuyu istediğiniz şekillerde, formatlarda, anlatım şeklinde anlatılmasını isteyebilirsiniz, hatta eğer ki bir sınava derse hazırlık varsa size soru sorup test etmesini dahi isteyebilirsiniz. İlk örnek prompt'umuzla bunu daha iyi anlayacağız şimdi;
Prompt1: Kuantum fiziği konusunu 5 yaşındaki bir çocuğa anlatır gibi, analojiler ile açıkla. Sonrasında bu bilgilerin nerelerde kullanıldığını aynı anlatım dilinde açıkla, ve bir teste tabi tutarak beni sına.
Bu prompt ve benzeri prompt'lar ile istediğiniz konuyu en basit haliyle açıklattırıp, üzerine bir interaktif öğrenim şekline girebilirsiniz. Eğer ki ChatGPT Plus üyesiyseniz, Tutor Me gibi GPT'ler sayesinde zaten bunu harika şekilde yapan özelleştirilmiş modeller de yer almakta, ama onlara ihtiyaç duymadan doğru yönlendirme ile eğlenceli ve interaktif şekilde bilgi edinebilirsiniz. Şimdi bir başka örneğimize geçelim;
Prompt2: Bir ingilizce öğretmeni ol, sohbet başlat ve ingilizce konuşmaya başla, verdiğim cevapların yanlışlığını ve doğrularını sürekli açıkla, veya daha başka nasıl cümle kurabilirdim bunları bana göster.
Burada da mesela öncelikle bürüneceği rolü açıkladık, ne yapmasını istediğimizi, ve bunu bize nasıl açıklayacağını adım adım ona göstererek prompt'umuzu yazdık. Bu şekilde bunu çeşitlendirip sonsuz şekillerde yapay zekayı yönlendirebilirsiniz. Bu örnek prompt ile bir özel öğretmenmişçesine ingilizce konuşmayı öğrenebilirsiniz örneğin, şekillendirip geliştirirseniz olasılıklar sonsuz.
Bu 2 örnek ile beraber bir şeyler öğrenmenin, bilgi edinmenin ne kadar eğlenceli hale geldiğini sizler de görmektesiniz. Şimdi birazcık daha farklı bir noktaya evrilelim bakalım;
Prompt3: Bir taş kağıt makas oyunu yap, taş kağıt ve makas için el çizimleri tasarla, sağda benim seçtiğim kısım olsun, solda ise oyunun kendi seçtiği seçim gözüksün. Üstte skor tutulsun, ve skor 5'e geldiğinde "TEBRİKLER KAZANDINIZ", veya bilgisayar kazanırsa "AH BE KUMARDA KAYBEDEN AŞKTA KAZANIR SALLAAAA" yazsın. arka plan gradyen mor renklerden oluşsun, tuş kenarlıkları radyüslü olsun.
Mesela bu prompt'a bakalım, taş kağıt makas oyunu yapıyoruz bu oyunu yaparken tüm detayları ona veriyoruz, sadece ona uygulaması kalıyor. Tabii, burada yazdığım prompt üzerindeki isteklerim için birazcık sizin de müdahale etmeniz gerekiyor ben o kadar kodlamada iyi olmadığım için yazı tabanlı haline çevirdim, fakat bu tarz istediğiniz oyunu, siteyi, uygulamayı en azından temelini kolayca yapay zekaya kodlamak mümkün. Hiç kodlama bilmiyor olsanız dahi, sıfırdan bir oyun, uygulama ürettirmek cidden çok eğlenceli.
Prompt4: Şimdi 20 yıldır antrenman ve diyetisyenlik konusunda uzman birisisin. kilo verilerime göre bana 1 ay içinde uygulanabilir bir antrenman ve beslenme planı oluştur, bunları yaparken spor konusunda bilgisiz ve ham olduğumu da göz önünde bulundur.
Bu örneğimizde yapay zekaya yine bir rol verdik, ve isteklerimizi belirttik. Bu tarz beslenme planları, antrenman planları, spor ve yemek ile alakalı püf noktaları almak o kadar efektif ki, bana kalırsa artık bir diyetisyene, spor teknisyenine dahi ihtiyaç şimdiden azalmış vaziyette. Ne kadar kendinizi detaylı açıklarsanız, burada mesela benim yazdığım ham ve bilgisiz örneği gibi, o kadar size direkt ve net yardımcı olacaktır. Bunu yine her tür ihtiyaca uyarlayabilirsiniz gerisi sizlere kalmış.
Prompt5: Metallica'ya aşırı derecede bayılırım. Kendilerine benzer çok bilinmeyen bazı grupları ve şarkıları önerir misin bana? Özellikle en sevdiğim albümleri olan load ve reload albümlerine benzer türde ve tarzda olsun.
Biraz da öneri ve eğlence konularında neler yapabildiğine bakalım, ne tarz grupları, albümleri sevdiğinizi, ve nasıl bir istekte bulunduğunuzu belirtirseniz film, dizi, müzik, kitap, vb tüm içeriklerde çok güzel tavsiyeler almak mümkün. Bilgili birisinden tavsiye alırmışcasına size harika bir şekilde yardımcı olabilir. Şimdi, biraz farklı bir noktaya değineceğiz;
Prompt6: (Yaklaşık 200 sayfalık bir katalog yüklendi) Bu dosyadan 2 mm alın tornalama, ve 2 mm silindirik tornalama için kesici uç seçip, kodlarını ve çelik için f ve Vc değerlerini verir misin?
Kesici uçlar ile alakalı çok karmaşık, uzun uzun bir katalog yükledim, bu katalog içinde binlerce olan kesici tür ve kodları arasından kendi isteğime göre söylediğim kriterlerde kesici uç istediğimde, bunu bulması sadece 30 saniye hatta daha bile az sürdü. 200 sayfayı taradı, buldu, ve istediğim kodları önüme serdi. Bu örnekteki gibi kataloglar, dosyalar, uzun yazılar içerisinden bir şeyler istenilebilir, özetlenmesini, maddelenmesini isteyebilirsiniz. Hem hayat kurtarıcı, hem de inanılmaz bir zaman kazandırıcı özellik. Bu özelliği şimdilik sadece ChatGPT üzerinden kullanabiliyorsunuz ücretsiz olarak, sınırlı da olsa da.
Prompt7: Sence, Red Dead Redemption, FC 24, Spiderman Remastered, God of War ve Cyberpunk 2077 oyunlarını 60 fps oynamak için en az hangi grafik kartına sahip bilgisayarı almalıyım? Olabildiğince f/p olsun yani biraz ayarlar ortalarda hatta yükseklerde durabilsin.
Bu prompt örneğinde, bilgisiz bir şekilde oynamak istediğimiz oyunları saydık, ve bunları oynamak için minimum hangi bilgisayara yönelmemiz gerektiğini sorduk. Bu tarz bilgisiz olduğunuz konularda, siz bildiğiniz kadarını, veya sadece isteğinizi yönelterek onu yönlendirip istediğiniz şeyi size vermesini sağlayabilirsiniz. Fakat, tüm yapay zekalarda, özellikle internet ortamının çöplüğü sebebiyle herhangi bir ürün ile ilgili bilgide fiyatlandırmalarda dengesizlik olabiliyor, ya yabancı fiyatlardan ilerlemek, ya da fiyatları işin içine katmamak gerekebiliyor bilginize. Yine de inanılmaz yardımcı olduğunu da not düşmemiz gerekiyor.
Prompt8: Bana Termodinamik 2 dersi ile alakalı 10 final sorusu sor, zordan kolaya doğru gitsin, ve her soru için gidilecek yol ile alakalı bir ipucu olsun.
Bir sınava çalışacaksınız, önden bir tekrar yapmak isterseniz bu şekilde kendi kendinizi teste sokabilirsiniz, sonrasında soruları tek tek çözebilir, ya da yapay zekaya çözdürebilirsiniz. Yine dediğim gibi, aynı bir özel öğretmen gibi harika bir kullanımı olabiliyor bir şeyler öğrenmek için.
Prompt9: (Bir Fotoğraf Yüklenir) Bu nedir basitçe açıklar mısın?
Artık neredeyse tüm yapay zekalarda fotoğraf yükleme özelliği var, gördüğünüz her şeyle alakalı sorular sorabilir, ne olduğunu, nasıl olduğunu gibi gibi sonsuz şekillerde yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Mesela diyelim ki bir grafik gördünüz, bu grafiğin fotoğrafını atarak ne anlatmaya çalıştığını sorabilirsiniz. Dediğim gibi, yine hayal gücünüze bağlı neler sorabileceğiniz her konuda yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.
Tüm bu yukarıdaki prompt'lara ek olarak, sohbetin yönü ve gidişatına bağlı takip prompt'ları ile yapay zekayı sohbet boyu yönlendirebilirsiniz bunu da unutmayın, yani illa ki tekte konuyu açıklamanız gerekmiyor, hatta bazen yapay zeka konuya göre sizi yönlendirip sorular sorabiliyor.
Bunlar haricinde, günlük haber konularını listelemesini, bir siteyi belgeyi özetlemesini, ya da belki de sadece sizinle sohbet etmesini dahi isteyebilirsiniz. Bu örneklerde görebildiğiniz gibi, olabildiğince isteğinize bağlı olarak yapay zekayı yönlendirmek büyük önem taşıyor, bu cümle yapılarıyla az çok istediğiniz her konuyla alakalı yardım bulabilirsiniz. Tabii, şunu unutmamak gerekiyor yapay zeka mükemmel bir araç halen değil, hata yapma şansı fazlasıyla var, bu yüzden her an kontrol edilmesi de şart bunu unutmamak gerek. Başka önemli tarafı da, bir sınırları illa ki olduğu. Her konuda mükemmel yardımcı olamayabilirler, fakat yine de yararlı ipuçları verebilirler, o noktada elinizdeki verilere göre işlem yapabilirsiniz.
Sonuç olarak, bu örnek promptların üzerine yapacağınız değişiklikler ile her şeye entegre etmek mümkün, üstelik ChatGPT Plus, veya Gemini Advanced gibi modellere para yatırırsanız alacağınız geri bildirim çok daha yukarıda bile denilebilir. Buna göre seçiminizi yapabilirsiniz, ve bir yerden yapay zekaya atılabilirsiniz. Artık yapay zekayı hayatımıza entegre etme, onunla beraber yaşamayı öğrenmenin tam zamanı, ve ilk adımı bu yazıdan alacağınız ipuçlarıyla atabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder